Újtikos, Arany János út 12.

+36 52/ 391-960

ÜDVÖZÖLJÜK

ÚJTIKOS

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

 "Újtikosi Pásztortûz" Egyesület

Egyesületünk 2009 tavaszán alakult egy már korábban létezõ baráti társaságból. Célunk a település és környéke közösségi életének fellendítése, a hagyományõrzés, az egészséges életmód elõsegítése, a sport népszerûsítése, kulturális programok szervezése, társadalmi és közéleti tevékenységek kiszélesítése, vallási hagyományok ápolása.

Egyesületünk tevékenysége egy gyereknap megszervezésével indult. Idén már az ötödiket szerveztük. Emellett támogatjuk helyi körök (kézimunka kör, ifjúsági klub, fociklub, íjászkör… stb.) mûködését.
 Miután egyesületünk megalakult, belefogtunk egy újabb nagyobb rendezvény, az Újtikosi Tésztafesztivál megszervezésébe.

A Hortobágy északnyugati szélén elhelyezkedõ Újtikoson is volt hagyománya a pásztorkodásnak. A XX. sz. elsõ harmadában az akkor még az Egri Székeskáptalan birtokában lévõ területeket szép számmal járták szürkemarhacsordák, -gulyák, juhnyájak, ménesek. A pásztornak gyakran került a bográcsába hús, de ha mégsem, a tarisznyában mindig volt lebbencs, tarhonya. Egy kis zsírozó került hozzája és már rotyogott is az Alföld jellegzetes tésztaétele, a slambuc, pásztortarhonya.

Elõdeink hagyományait felelevenítve indítottuk útjára a Tésztafesztivált, ahol a fõzõversenyen résztvevõk süthetik-fõzhetik a különbözõ tésztás étkeket, házi sütemények versenghetnek a tészta „ünnepén” és a pálinkák versenye segíti az emésztést. A fesztivál jelképe az aranyfakanál és a tésztakorona, amely a legfinomabb tésztaétel készítõjét illeti. A fesztivál lehetõséget nyújt különbözõ hagyományõrzõ és amatõr mûvészeti csoportoknak a bemutatkozásra.

Egyesületünk célkitûzéseihez híven folyamatosan munkálkodik a társadalmi kapcsolatok megerõsítésén, törekszik a szomszédos településekkel való együttmûködésre kulturális tevékenységeinek kiszélesítésével.

Civil szervezetként fontosnak tartjuk, hogy a jelenlegi gazdaságilag és morálisan is válságos világban az összefogás erejével hívjuk fel a figyelmet valódi, alapvetõ értékeinkre.

Szívesen fogadjuk mindazokat, akik tájékozódni szeretnének felõlünk, vagy támogatni, együttmûködni szeretnének velünk, mert úgy látják, hogy céljaink találkoznak saját elképzeléseikkel.

Elérhetõségeink: Újtikosi Pásztortûz Egyesület
                          4096 Újtikos
                          József Attila u. 16.
                          Takács József-elnök 
                          06 20 535 0402
                          e-mail:
ujtikositelehaz@freemail.hu

<< vissza