Untitled Document
"Kistérségi Járóbeteg-szakkellátó központok kialakítása és fejlesztése" (TIOP-2.1.2/08/1)Sajtóközlemény

www.petegisz.hu


POLGÁRI VÉDELMI GYAKORLAT ÚJTIKOSON

2011. április 14-én a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Polgári Védelmi Szövetség közösen, ár-és belvízvédelmi felkészítést és gyakorlatot  szervezett és hajtott végre a Tisza folyóhoz közeli településen.

A felkészítés és gyakorlat célja volt a Hajdú-Bihar megyei Újtikost veszélyeztető ár- belvizi hatások elleni védekezés és a bekövetkezett károk felszámolására való felkészítés, illetve az elméletben elsajátított ismeretek készség szintre emelése, a közreműködő szervek és szervezetekkel való együttműködés a műszaki károk felszámolásának begyakorlásában.

A gyakorlat a települési polgári védelmi parancsnokság és a műszaki alegységek állományának riasztásával kezdődött. A beérkező 44 fős csapatot Takács József polgármester köszöntötte, majd Szeifert Imre megbízott kirendeltség-vezető ismertette a felkészítés és a gyakorlat menetét.

Ezt követően általános polgári védelmi ismeretek, lakosságvédelmi feladatok valamint kitelepítési-befogadási, mozgósítási ismeretek oktatásával - melyet Szeifert Imre és Pálné Kovács Katalin tartott - megkezdődött az elméleti felkészítés. A polgári védelmi elmélet után Jámbor Miklós mentőtiszt elsősegély-nyújtási ismeretekből, majd Kincses Dániel szakaszmérnök-helyettes, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa az ár- és belvízveszélyeztetettség és az ellene való védekezés lehetőségeiről és  munkavédelemből tartott előadást.

Az elméletet követte a gyakorlat, Kincses Dániel és két segítő gátőr irányításával, mely nyúlgátépítésből, buzgárok elfojtásából, valamint a hullámverés elleni védelem gyakorlati megvalósításából állt.

Utolsó mozzanatként Bózsár Sándor pv. százados a HBM Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főreferense kiválóra értékelte a gyakorlatot, majd Dr. Juhász György a HBM Polgári Védelmi Szövetség elnöke  jelképesen átadott egy műszaki mentő felszereléseket tartalmazó hátizsákot Takács József polgármesternek, aki megköszönte a közreműködők munkáját. Végezetül a gyakorlat egy vidáman elfogyasztott közös ebéddel zárult.

Gáspár Péter 
pv. szövetség titkára

képek >>

<< vissza